6 juli 1964
Het is maandagavond 6 juli 1964. Een groepje Barendrechters besluit een christelijke volleybal vereniging te gaan oprichten. Tijdens deze eerste vergadering komt een aantal zaken direct rond; o.a. worden de statuten vastgesteld en wordt het bestuur gekozen: A.J. Kruis (voorzitter), Arie Steenhoek (2e voorzitter), J.B. Kannegieter (secretaris), Mej. B.E. van der Jagt (2e secretaresse), N.F. Leenheer (penningmeester), Henk Augustijn (2e penningmeester) en Mej. D. Hooimeijer (algemeen adjuncte).
Shirt met oranje embleem
De contributie voor senioren f. 2,50. Elk volgend gezinslid betaalde slechts f 1,- (verenigingsbinding noem je dat) Men was wel inschrijfgeld verschuldigd: f. 1,50. De clubkleuren een wit shirt met oranje embleem en een prachtig blauw broekje.! Vreemd genoeg was er nog iets te regelen wat niet direct kon worden besloten; is de naam C.V.V. KWIEK nu wel of niet geschikt ?
Van “KWIEK”naar “SPIRIT”
Waar Kwiek kon gaan trainen en wedstrijden spelen was in die tijd niet snel te regelen, aangezien er slechts een (gemeentelijk) gymnastieklokaal was. In dezelfde zomer krijgt men echter voor trainingen op dinsdag- en vrijdagavond de beschikking over de gymnastiekruimte. De huidige verenigingsnaam ‘C.V.V. SPIRIT’ wordt dan ook geïntroduceerd !
1969 VITAAL
Voor wedstrijden moest echter wel de eerste vier jaar worden afgereisd naar de oude Energiehal.
1969: opening van de Heinenoord-tunnel en de opening van ons huidige honk Vitaal. De vereniging maakt nu pas echt een bloei mee; het leden-aantal stijgt naar 180 en zowel het 1e dames- als 1e herenteam bereiken in 2 jaar tijd een mijlpaal: promotie naar de promotie-klasse !
Tijdperk “van der Hee”
Het eerste herenteam (in 1972 gede-gradeerd naar de 1e klasse) wordt in dat seizoen kampioen en keert weer terug naar de promotieklasse.
Het voorzitterstijdperk ‘Steenhoek’ maakt plaats voor wat later blijkt een nog langer tijdperk (Bas) ‘van der Hee’. In die periode worden we actief met het werven van sponsoren. De eerste hoofdsponsor wordt Van Nie en op de trainingspakken prijkt derhalve de tekst ‘Staal op maat’.
Volle bak en staffeltjes
In 1978 heeft Spirit inmiddels veel goede spelers voortgebracht en de tijd lijkt rijp om de sprong naar de nationale competitie te maken. Er zijn immers veel fusies van verengingen in het district aan de orde en vooral ook met de bedoeling om de nationale competitie te bereiken. Both en Partners is daar een sprekend voorbeeld van. De (thuis) wedstrijden die daar tegen gespeeld worden leverden altijd meer dan een volle bak op;Vitaal puilde helemaal uit !
Sliedrecht Sport ging ook onder hun eigen naam door, maar trok uiteindelijk wel spelers van buiten aan. Andere verenigingen gingen ons dus voor om de nationale competitie te bereiken. Spirit speelde zeker niet onverdienstelijk, want het waren doorgaans fantastisch spannende wedstrijden en van een zeer hoog niveau volleybal-techniek; staffeltjes en andere varianten werden heerlijk afgewisseld. Je hoefde echt niet af te zeggen voor een training, ook al was je jarig, je was zo je basisplaats weer kwijt. Ondertussen hadden we onze tweede sponsor aangetrokken: ABC-verzekeringen.
Seizoen 1980-1981
Het seizoen 1980/81 zullen de ‘ouwe’-Spiritleden nooit meer vergeten. Tot twee maanden voor het einde van de competitie staan acht ploegen op een gedeelde eerste plaats. Week voor week valt er een team af dat er dus niet in slaagt om met de regelmaat van de klok drie punten per wedstrijd te veroveren. Spirit blijft echter steeds in de race; tot zelfs de allerlaatste competitiedag blijft onbeslist wie zich kampioen kan gaan noemen van de promotieklasse. Spirit bezet op dat moment de tweede plaats achter Vollido uit Hendrik Ido Ambacht, als de laatste wedstrijd bij Vollido gespeeld moet gaan worden. Spirit moet winnen met 3-0 of 3-1 om direct kampioen te worden. Half Spirit reist af naar de andere kant van de rijksweg om, naar wat later blijkt, een weergaloze en zenuwslopende wedstrijd te gaan meemaken. Na acht jaar promotieklasse is dan eindelijk het kampioenschap en de promotie naar de nationale competitie een feit!
1981 Hiemstra sport
In het seizoen 1981/82 start Spirit met een nieuwe sponsor: John Hiemstra Sport. De 1e dames- en herenteams zien er weer prima uit. Ondanks dat bij de nationale competitie verder moest worden gereisd, was bekend dat het niveau van de 3e divisie, over de breedte gezien, lager zou zijn dan dat van de promotieklasse.
In het 23e Spirit-jaar wist het 1e herenteam zich net via promotie-/degradatiewedstrijden te handhaven in de promotie-klasse. Onder de trainer van seizoen 1987/88, Bert Sligter, kon de uiteindelijke degradatie niet meer worden ontlopen. Spirit heren-1 was terug op het niveau waar het sedert 1973 niet meer was geweest: de 1e klasse.
In het seizoen 1988/89 zou Spirit Spirit niet zijn geweest als het bij de pakken zou zijn gaan neerzitten. Er werd naast een nieuwe voorzitter ook naar een nieuwe aanpak gezocht. Het laatste resulteerde in het aantrekken van een nieuwe sponsor die ook zijn aandeel wilde gaan leveren: Hogero Trading. Ad van Dijk werd de kersverse voorzitter en de nieuwe clubkleuren werden, zoals we die vandaag nog kennen, rood en zwart.
Tot zover een historiebeschrijving over de eerste vijfentwintig jaar van Spirit en bijzondere gebeurtenissen van Heren 1.